Winterswijk: elke druppel de grond in

In de ‘Groenstuctuurvisie bebouwde kom, de radialen verbonden’ heeft de gemeente Winterswijk haar doelen ter voorkoming van droogte en wateroverlast vastgelegd. Als uitwerking van die doelen heeft de gemeente samen met Datalab GO onderzocht wat de mogelijkheden zijn om water van de verharding in het groen te infiltreren. De resultaten van de analyse over de mogelijkheden van waterinfiltratie in Winterswijk zijn verwerkt in een storymap.

“Het project geeft ons inzicht in waar eventuele plekken zijn waar water geïnfiltreerd kan worden in de bebouwde kom van Winterswijk”, vertelt projectleider Klimaatadaptatie Thijs Ebbers. “Door de droge zomers willen we water in de groenvakken infiltreren en niet bergen of afvoeren naar een ander gebied. Piekbuien willen we juist opvangen in de groenvakken en daarnaast de piek bergen in grotere groene gebieden. Aan DatalabGO was dus ook de vraag om naar potentiële waterbergende gebieden te kijken.”

Stedelijke infiltratiekansen

Om tot gerichte oplossingen te komen tegen wateroverlast en droogte verzamelt Winterswijk kennis over de bodem. Voor het verminderen van wateroverlast kun je regenwater op de plaats waar het valt laten wegzakken in de bodem. Daarnaast kan het infiltreren en vasthouden van regenwater in de bodem helpen om de gevolgen van droogte te beperken.

Maar de bodem is niet overal even geschikt om regenwater te infiltreren. Zo zijn er plekken in Winterswijk met grondwateroverlast en plekken met een zeer lage grondwaterstand. Met een uitgebreid stelsel aan peilbuizen probeert de gemeente dit inzichtelijk te krijgen en de kansen te benutten om zoveel mogelijk water de bodem in te krijgen (met name in de droge periodes van het jaar en in de droge gebieden). Ook probeert de gemeente te voorkomen dat er in een zeer natte periode overlast ontstaat.

Datalab GO heeft verschillende data bij elkaar gebracht in een kaart. Op deze manier ontstaat er een kansenkaart van plekken die interessant zijn om hemelwater te infiltreren.